Drons treballant en equip sota l’aigua

650_1200

Des del projecte Collective*Cognitive Robotics (*CoCoRo) han aconseguit un objectiu tan interessant com desafiador: dissenyar un grup de drons autònoms submarins que no vagin per lliure sinó que desenvolupin “intel·ligència col·lectiva”, és a dir, que cadascun d’ells no només estigui al cas del que passa al seu voltant sinó que també pugui saber el que passa en els voltants de la resta del grup.

Quines utilitats té aquest tipus d’eixams de drons aquàtics? Amb ells es poden desenvolupar feines d’exploració del fons del mar, així com processos de cerca o fins i tot de vigilància del fons marí. En ser independents i petits són àgils i poden moure’s ràpid per cobrir àrees importants, i a l’estar connectats entre si poden realitzar les seves tasques de forma més eficient.

Com funciona el grup
En aquest projecte en concret participen 41 drons submarins: 20 de tipus “Jeff”, 20 de tipus “Lily” i l’estació base, tots ells amb una autonomia que oscil·la entre 2 i 6 hores i unes dimensions que no superen en grandària les d’un peu humà. Els drons “Jeff” són els que tenen forma de peix. Són els que es dediquen a nedar pel fons del mar, sent capaços de moure’s de forma àgil , fins i tot en corrents adversos a una velocitat d’1 m/s. Podeu veure’ls en acció en el següent vídeo:

Els drons de tipus “Lily” tenen forma arrodonida i són els que proporcionen la connectivitat entre els drons “Jeff” i l’estació base. Es mouen en grup i de forma coordinada i autònoma per la superfície. Es comuniquen entre ells amb ràfegues lluminoses, que van passant de dron adron. Sota aquestes línies podeu veure un exemple en moviment:

Si combinem els tres tipus de drons, arribaríem a alguna cosa semblant al que es pot veure en el següent vídeo. El dron “Jeff” s’encarrega de buscar alguna cosa que està submergida, saltant els obstacles. Quan troba el que busca, avisa a la resta de drons “Jeff” perquè es dirigeixin a la seva zona i notifica als drons “Lily” per comunicar-ho a l’estació base.

El projecte CoCoRo ja ha conclòs com a tal però els seus investigadors continuen ara amb una evolució del mateix: subCULTron. A més de drons “Lily” i “Jeff”, en aquest cas també introduiran altres nous (aMussels) que queden fixats al fons del mar i serveixen com a “memòria a llarg termini del sistema”.

FONT: cocoro.uni-graz.at

Comparteix aquesta noticia: