Pilotar un avió amb la ment ja és una realitat

dron-cervell

Controlar màquines amb el pensament sembla pura ciència-ficció però la precisió de la lectura de dades des del cervell progressa a passos de gegant.

Aquest dron s’enlaira des d’un camp als afores de Lisboa i el pilot ho controla amb els seus pensaments a distància. Un impressionant projecte europeu que pot canviar la vida de persones amb discapacitat.

Ricardo Mendes director d’operacions de Tekever, ens parla del projecte: “Estem fent per primera vegada una demostració pública i també un vol real, dues coses completament noves.”

Normalment els drons reben les ordres a través d’un comandament a distància però en aquest cas el pilot pensa simplement en la direcció cap a la qual vol dirigir l’aparell i l’avió executa.

Nuno Loureiro de la Fundació Champalimaud diu: “Idealment no hauria de ser difícil. Amb més entrenament podem fer-ho millor i el pilotatge hauria de ser més intuïtiu ”

Aquesta tecnologia es basa en una interfície cervell màquina, un sistema que fa servir una sèrie d’elèctrodes que es posen en el cuir cabellut d’una persona i usant un programari especial el que s’intenta és bàsicament llegir els pensaments.

El pilot pot veure a la patalla com la seva ment aprèn a controlar el moviment d’objectes i  transformar-los en patrons elèctrics. Els científics diuen que amb més entrenament es pot arribar a conduir un cotxe de manera intuïtiva.

Rui Costa, de la Fundació Champalimaud creu que l’aprenentatge és senzill: “En principi qualsevol persona pot aprendre a controlar una interfície cervell-màquina com aquesta però depèn de l’habilitat que cada un té per aprendre. Igual que no tothom pot ser pianista “.

Aquesta tecnologia s’ha provat a la cabina d’un simulador aeri. Els investigadors creuen que en el futur aquesta interfície cervell-màquina pot simplificar els panells de control, els períodes d’entrenament d’un pilot i fins i tot la gent paraplégica podrà pilotar un dia avions.

Ricardo Mendes director d’operacions de Tekever conclou: “Aquest tipus de tecnologia es pot utilitzar en moltes àrees de l’aeronàutica. Imagineu també que un dia s’arribi a controlar una cadira de rodes utilitzant només la ment. O per exemple, que pugui també controlar la seva televisió o els seus fogons ”

Font: Euronews

Comparteix aquesta noticia: