El Col·legi de pilots demana a Espanya una regulació de les operacions aèries dels RPAs consensuada amb professionals i organitzacions

Si ja érem pocs a la festa ara se suma el Col.legi de pilots:

“El Col·legi Oficial de Pilots de l’Aviació Comercial (COPAC) considera necessari que el Ministeri de Foment espanyol reguli de forma adequada l’ús de les aeronaus pilotades per control remot o RPA’s (Remotely Piloted Aircraft Systems, en les seves sigles en anglès) per garantir la seguretat d’aquestes operacions.

COPAC ha transmès el seu malestar a l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA) respecte a la tramitació del Reial decret per a la regulació de les operacions aèries amb drons, ja que considera insuficient el termini, de tot just quatre hores, per a la presentació d’al·legacions a la proposta presentada recentment per AESA sobre aquest assumpte.

Per al col·legi la regulació d’aquesta activitat és necessària per no frenar la seva expansió empresarial, però sempre garantint la seguretat de les operacions i la preparació dels pilots que operen aquest tipus d’aeronaus, per al que cal comptar amb les aportacions de professionals i organitzacions implicades.

En els últims mesos, el Ministeri de Foment, a través de l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA), ha emès guies respecte a l’ús dels RPAs que el Col·legi considera insuficients, ja que no contemplen molts dels aspectes que cal regular per a un desenvolupament segur i amb garanties d’aquestes aeronaus. Reclamen que la legislació que s’aprovi sigui àgil pel que fa a certificació i validació d’aquest tipus d’aeronaus, de manera similar a altres aeronaus.

Pel COPAC, el desenvolupament comercial dels drones en tots els seus possibles àmbits d’aplicació s’ha de fer d’ acord amb unes normes i seguint uns criteris operacionals i de seguretat que evitin un ús descontrolat, pels riscos que això implicaria per a la seguretat aèria i per les persones. En aquest sentit, estimen que han de complir els mateixos requisits de seguretat que qualsevol altra aeronau tripulada, com la redundància dels sistemes de maneig remot, la preparació del pilot que ho opera, la certificació de les aeronaus o els procediments aprovats i supervisats per part d’AESA, com a responsable última de la seguretat aèria.

En els últims mesos ha proliferat l’ús d’aquest tipus d’aeronaus per diferents empreses, en alguns casos operats per persones sense cap tipus de coneixement, formació o llicència habilitant per a la seva utilització. En aquest sentit, el COPAC considera imprescindible que els professionals que operin els drones disposin de llicència de vol comercial, coneixements aeronàutics i aptituds psicofísiques adequades que garanteixin la seguretat de les operacions per evitar possibles incidents amb altres aeronaus i insta l’AESA que la normativa que actualment està desenvolupant reculli aquests requisits”.

Una altre volta de fulla al desproposit que acompanya al sector.

Font: http://www.defensa.com

Comparteix aquesta noticia: