Dron per explorar fons aquàtics

dron submari

Aquest dissabte començarà el muntatge del robot submergible i en properes setmanes s’espera poder provar el vehicle en aigües del riu Liñares.

L’associació XeoPesca, presidida per Pablo Belay, ha triat Estrada com a seu per al desenvolupament d’un taller cooperatiu en què es construirà un OpenROV, una mena de dron submergible que permet explorar els fons aquàtics.

Un ROV (Remotely Operated Vehicle) és un vehicle submarí controlat a distància. OpenROV és un robot explorador creat per un parell d’amics californians. El dispositiu està equipat amb una càmera HD i es guia des d’un PC portàtil. Aquest submarí de la mida d’una caixa de sabates pot arribar, de moment als 100 metres de profunditat.

El OpenROV és un robot teleguiat que es pot autoconstruir recorrent al maquinari lliure. Els plànols de l’aparell, les instruccions, així com el programari basat en GNU / Linux es poden descarregar de forma gratuïta al lloc web del projecte.

L’associació XeoPesca s’ha sumat a la nova tendència DIY (Do it yourself o, en català, Fes-t’ho) – que es basa en la utilització de components opensource – i ha organitzat un taller (o HackLab, com ho denominen els promotors) per construir un d’aquests drons.

El taller s’emmarca dins de les activitats que l’associació organitza en el marc del conveni de col·laboració signat amb l’Axencia per a Modernització tecnològica de Galícia (AMTEGA) i incloses en el Pla d’Acció de Programari Lliure 2015 de la Xunta de Galícia.

El taller arrencarà aquest dissabte a les 10.30 hores. De moment estan confirmats una desena de participants d’Estrada, la Corunya, Ponteareas, Santiago, Valgui, Teo i Vigo. No obstant, el taller està obert al públic i encara és possible inscriure com a participant en alguna de les sessions de muntatge o prova del dron. Els interessats han d’anotar-com més aviat en la direcció openrov.xeopesca.gal. També poden ampliar informació al correu electrònic info@xeopesca.com o trucant al telèfon 617.713.058.

Els organitzadors esperen culminar dissabte el muntatge del dron i provar-ho en terra per a, en sessions successives, posar-ho a prova a l’aigua. Per als assaigs tenen previst utilitzar el riu Liñares i, si és possible aconseguir els permisos necessaris, alguna de les piscines locals.

Segons explica Belay, el robot pot ser de gran ajuda en l’àmbit de les investigacions marines. Pot gravar vídeos dels fons, mesurar la pressió, temperatura o salinitat de l’aigua, fer seguiment de la desaparició de les muntanyes d’algues, detectar escombraries sense necessitat d’enviar un bussejador, incorporar un braç robòtic o incloure un sistema de mostreig de plàncton.

XeoPesca busca posar la tecnologia al servei de la societat.

FONT: La Voz de Galicia

Comparteix aquesta noticia: