Avaluació i gestió del risc d’inundacions

L’ús de drons ha demostrat la seva eficàcia en la cartografia del risc d’inundació per a l’Agència de Medi Ambient al riu Mole a Surrey.(Anglaterra)

Els drons estan creixent en popularitat com un mètode per a la realització d’enquestes i inspeccions en zones de difícil accés on es requereix de dades d’alta qualitat i modelització.

octalowoverriver

En resposta a les tempestes que van afectar el riu Mole – un afluent del Tàmesi – a l’hivern 2013/14, els drons van ser utilitzats pel Reial Haskoning DHV, en nom de l’Agència de Medi Ambient, per dur a terme una sèrie de reconeixements aeris de baix nivell de la zona. El propòsit d’això era localitzar i identificar qualsevol problema en el canal, en particular per evitar el risc d’inundació, la significativa acumulació de residus o danys a la vora del riu.

Les inundacions al llarg del riu Mole tenen el potencial de causar un dany significatiu a escala local, nacional i fins i tot internacional, a causa de la quantitat d’infraestructures claus que es troben en la seva conca. Això inclou l’aeroport de Gatwick, l’Hospital East Surrey, dues autopistes principals (la M25 i M23) i la línia de ferrocarril de Londres-Gatwick-Brighton. L’hivern de 2013/14 va ser un dels més plujosos de la història, amb les tempestes que causen grans inundacions al llarg de tot el país, inclosa la conca del riu Mole. Impactes específics d’aquestes inundacions inclouen el tancament de l’aeroport de Gatwick causant retards i cancel·lacions de més de 100 vols, apagades generalitzades, inundacions d’habitatges i centres comercials i grans danys a la infraestructura de transport.

Els drons són especialment adequats per a les inspeccions del  riu Mole per tres raons principals:

  • Els drons poden volar a baixa altura, el que implica que són ideals per a la captura en alta resolució d’imatges aèries i de traduir-les en models d’elevació fotogramètrica detallades.
  • Poden realitzar inspeccions molt més ràpidament que les que es duen a terme exclusivament a terra. Aquest va ser un factor crucial en aquest projecte  per la limitació de temps que es tenia per fer les operacions al reduir el caudal del riu a  causa de la població de peixos.
  • Finalment, la gran majoria de la glera del riu no era visible des del terra a causa dels bancs costeruts que eren en gran part inaccessibles. L’ús d’un dron ha permès una vista sense obstacles de tota la glera del riu sense necessitat de posar en risc als operaris.

 

Mètode

La inspecció va incloure videos i la elevacións topografiques i va ser reforçada per elements de treball amb base a terra, incloent la fotografia i el mesurament GPS.
Es videos aeris es van recollir en dos formats principals: vídeo estàndard i vídeos 360 °.

Tots dos tipus de vídeo van ser molt útils en la identificació de zones potencialment problemàtiques del canal del riu, com ara àrees en què es van danyar els reforços de la vora del riu o a on s’acumulen restes significatives.

Elevació

Els models d’elevació es van produir utilitzant la fotogrametria. Aquest procés consisteix a prendre una sèrie de fotografies verticals a intervals predefinits per produir un conjunt de dades amb els nivells exactes de solapament. La geometria entre els punts corresponents de diferents fotografies es va utilitzar per produir models d’elevació d’alta precisió.

Conclusions

El projecte va ser un gran èxit demostrant la viabilitat de l’ús de drons per completar diversos reconeixements aeris de les vores dels rius en un temps i un cost de manera eficaç, i la producció de dades de molta alta qualitat. La flexibilitat d’aquestes plataformes permet proporcionar una gran visió general.

Tom Gravett, gerent d’operacions d’inspeccions aèries remotes, va dir: “Els drons són una solució ideal quan es requereix de dades de zones de difícil accés. En aquest cas es tractava d’un canal del riu, però els drons  poden accedir a tot un seguit d’altres llocs per dur a terme inspeccions, com les inspeccions de línia de canonada, inspeccions d’infraestructures o la fotografia aèria, fins i tot georeferenciada per a la gestió d’actius.

“Essencialment, els drons són un mitjà de lliurament d’equips de captura d’imatge sofisticada a llocs que són difícils d’aconseguir, d’una manera més ràpid i més rendible. Mitjançant l’ús de sensors tèrmics o multiespectrals per exemple, així com les càmeres tradicionals, ara s’estan resolent una àmplia gamma de problemes reals de negoci, el lliurament de millors dades i les imatges a una fracció del cost actual.

“Els dron aporten un nou nivell al que és possible a quan la captura de dades i imatges, amb el modelatge de l’elevació, per exemple, sent només una aplicació molt potent. Les dades capturades per l’ús d’una càmera muntada en un dron pot produir models 3D que fan una eina molt atractiva per a la comunicació d’informació sobre el paisatge “.

FONT: Water & Wastewater Treatment

Comparteix aquesta noticia: